Proje Sahibi Öğretmen: Adil US
1.1 PROJENIN ADI
Ögretmenimin Ögrencisi Rehberim Oldu
1.2 PROJENIN UYGULANDIĞI YER(LER)
Ortaokul
1.3 AMAÇLARI
- Ülkemizin nitelikli is gücü eksikligine dikkat çekmek. - 2023 Egitim Vizyonu çerçevesinde ara eleman niteliginin artirilmasi konusunda farkindalik olusturmak. - Üniversite mezunu issizligi azaltmak için katki sunmak. - Ortaögretim veya yüksekögretim egitiminin yarida birakilmasininin önüne geçmek. - Sinavsiz ögrenci alan ortaögretim kurumlarinda bulunan programlara dikkat çekmek. - Kariyer planlamada alternatif seçenekler olusturmak. - Portfolyo olusturarak kisisel ve mesleki gelisim kilavuzu olusturmak. - Ögrencinin ilgi ve yeteneklerini kesfetmesini zemin hazirlamak. - Ögrencilerin is, meslek, ugras, kariyer kavramlari hakkinda fikir edinmelerini saglamak. - Ögrencileri ortaögretim programlari ve türleri hakkinda bilinçlendirmek. - Ilgi duyulan mesleklere hangi bireysel özelliklerle ve hangi egitimlerle ulasilabilecegini kavratmak. - Mesleklerin toplum yasamindaki yerini ve önemini fark ettirmek. - Meslek seçiminde ailelerin, çocuklarinin ilgi alanlarini dikkate alarak rehber olmalarini tesvik etmek. - Yanlis okul ve yanlis bölüm tercihlerini en aza indirmek. - Ögretmen ve ögrenci arasindaki bagi güçlendirmek.
1.4 ÖZETI
Belirlenen 8. sinif ögrencileriyle ilgilenmedikleri meslekler, yapmak istedikleri meslekler, gitmek istedikleri liseler, asla gitmem dedikleri liseler hakkinda beyin firtinasi yapilacaktir. Bu konusmalardan yola çikarak sinifta agirlanmasi istenilen meslek sahipleri veya lise-üniversite bölüm ögrencileri belirlenecektir. Agirlanan misafirler, sinif rehber ögretmeninin 2008 yili ve sonraki yillarda derslerine girmis olduklari eski ögrencilerinden seçilerek çocuklarin liseler ve meslekler hakkinda aklina takilan her türlü soruyu güvenle sorabilecekleri bir ortam olusturulacaktir. Kariyer Planlama Derslerinde sinifa davet edilen ve ögretmen-ögrenci isbirligine örnek teskil eden bu kisilerin sayisi artirilarak daha fazla lisenin ve daha fazla meslegin tanitilmasi saglanacaktir. Her konuktan sonra o konugun mezun oldugu lise veya üniversite tür veya programi hakkinda sinif rehber ögretmeni tarafindan yapilan sunumlarla çocuklarin kendi ilgi ve yeteneklerine uygun liseleri belirleyip dosyalayarak, yil sonunda lise tercihi yaparken kendisine kilavuz olusturacaktir. www.eba.gov.tr portali üzerinde yapilan anket çalismasi ve proje sonunda yapilacak olan meslegini canlandiran ögrenciler arasindan seçilen en iyi 3 fotografin oylamasi yaptirilarak meslek ve lise türü seçimi konusunda tartisma açilmasiyla da teknoloji projeye dahil edilip teknolojiyi amacina uygun kullanma konusunda da alt mesaj verilecektir. Sürecin sonuna dogru veli toplantisi düzenlenerek yil sonunda lise tercihi yapacak ögrencilerin ilgi ve yeteneklerinin dikkate alinmasi konusunda velilerle de isbirligi yapilmis olacaktir. Üniversite ile isbirligi yapilarak tanitim desteklenecek. Tüm bu süreç sonunda çocuklarin kafalarinda daha önce düsünmedikleri alternatif meslekler olusturulacak, popüler liseler yerine ilgi ve yetenekleri dogrultusunda mezun olunca dogrudan is sahibi olabilecekleri liselere yönlendirilmeleri saglanacak, böylece ülkemizin nitelikli is gücü kazanmasi yolunda katki sunulmus olacaktir.
1.5 GEREKÇE
Kurumumuzun stratejik planinda belirtildigi gibi, "Ögrencilerimizi gelecege hazirlamak, karsilasacaklari güçlükler karsisinda yilmamayi ögretmek" için bir ögretmenin rehber olma vasfina sahip olmasi çok önemlidir. Özellikle ögrencilerin bir üst ögretim kademesine geçiste rehbere duydugu ihtiyacin önemi tartisilmaz. Ögrencileri, çagin gerektirdigi alanlarda kolaylikla is bulabilecekleri sektörlere tasimak adina dogru yönlendirme yapabilmek anahtar niteliginde bir hamle olacaktir. ÖSYM' nin 2018 verilerine göre üniversite sinavina basvuran adaylarin herhangi bir lisans, önlisans veya açikögretim fakültesine yerlesme oranlari; fen liselerinde %54,21 Anadolu liselerinde %42,92 iken meslek liseleri ve teknik liselerde bu oran sadece %28,45'te kalmistir. Bu durum; Milli Egitim Bakani Prof.Dr. Ziya Selçuk' un Bakanlar Kurulu' nda söyledigi, "Sanayici bizden nitelikli ara is gücü istiyor." sözleriyle de vurguladigi gibi meslek liseleri ve teknik liselere alaninda uzmanlasip dogrudan is gücüne katilacak ögrenciler gönderilmesi gerektigini gösteriyor. Ayni zamanda 2023 Egitim Vizyonu'nda yer alan, "Mesleki egitimde sektör taleplerinin gerektirdigi yetkinlikler dogrultusunda ulusal meslek standartlari dikkate alinarak mesleki alan ve dallarda beceri uygulamalarinin payi ögretim süreleri ve ögretim materyallerinin düzenleme çalismalari yapilarak ilk yildan itibaren alan egitiminin uygulanmasina baslanacaktir." hedefi de ortaögretimden sonra is gücüne katilmanin önemini vurgulamaktadir. Ortaokul ögrencilerinin ilgi ve yetenekleri dogrultusunda meslek seçebilmeleri için; gidebilecekleri ortaögretim kurumlarini, bu kurumlardan mezun olduktan sonra is bulma oranlarini veya ortaögretim programlariyla gidebilecekleri yüksekögretim bölümlerini bilmeleri gerekir. Ortaögretim kurumlarini geziler düzenleyerek yerinde incelemek; maliyetli, bol zaman gerektiren ve ziyaret edilmek istenilen okullarin müsait olmama durumu da dikkate alindiginda gerçeklestirilmesi güç bir durumdur. Tüm bunlar dikkate alindiginda daha çok sayida ortaögretim kurumunun tanitilmasi için en iyi yol, birinci agizdan bilgiler almaktir. Çesitli ortaögretim veya yüksekögretim kurumlarinda egitim almakta olan veya egitimini tamamlayip is gücüne katilmis kisilerin, 8. Siniflarin Kariyer Planlama derslerine gelerek aldiklari egitimler veya yaptiklari meslekler hakkinda ögrencilere birinci agizdan sunum yapmalari oldukça tatmin edici bir durumdur. Ögrencilerin bu kisilere; mesleklerinin çalisma kosullari, gelir durumlari, egitim aldiklari okullarin fiziksel kosullari, ilgi alanlarina katkisi, egitim kalitesi, yerlestirilme sekli, bulundugu çevre vb. konularda yöneltecekleri sorulara alacaklari cevaplar seçecekleri ortaögretim türüyle ilgili net karara varmalarinda önemli bir paya sahip olacaktir. Derse gelen kisilerin sinif rehber ögretmeninin eski ögrencilerinden seçilmis olmasi kisilere duyulan güveni artiracagindan bu yöntemi diger tanitim metotlarindan daha degerli kilacaktir.
1.6 FAALIYETLERIN AÇIKLAMASI
- Projeyi uygulamak için okul idaresinden izin alinmasi. - Belirlenen 8. sinifin Kariyer Planlama Dersinde projeyle ilgili ön bilgi verilmesi. - Belirlenen 8. sinif ögrencileriyle meslekler, ortaögretim ve yüksekögretim kurumlariyla ilgili hazirliksiz konusma yapilmasi. - eba.gov.tr egitim portali üzerinde 8. Sinif ögrencilerine, ortaögretim kurumlarini hangi yöntemle tanimayi tercih edecekleri konusunda anket uygulanmasi. - Belirlenen 8. sinifin sinif rehber ögretmeninin çesitli egitim kurumlarinda egitim görmekte olan veya mezun olup meslek sahibi olmus eski ögrencilerinin listelenmesi. - Listelenen kisilerden Kariyer Planlama Dersinde agirlanacak olanlarin seçimle belirlenmesi. - Belirnen Denizcilik Bölümü mezunu kisinin Kariyer Planlama Dersinde agirlanmasi. - Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri hakkinda bilgi verilmesi. - Belirlenen müzisyein Kariyer Planlama Dersinde agirlanmasi. - Güzel Sanatlar Liseleri hakkinda bilgi verilmesi. - Belirlenen Yiyecek Içecek Hizmetleri bölümü mezunu Asçi yardimcisi olarak çalisan kisinin Kariyer Planlama Dersinde agirlanmasi. - Ticaret Meslek Liseleri hakkinda bilgi verilmesi. - Belirlenen Spor Lisesi ögrencisi jimnastik antrenörü kisinin Kariyer Planlama Dersinde agirlanmasi. - Belirlenen üniversite BESYÖ bölümü ögrencisi kisinin Kariyer Planlama Dersinde agirlanmasi. - Spor liseleri hakkinda bilgi verilmesi. - Belirlenen Elektronik ve Haberlesme Mühendisligi bölümü ögrencisinin Kariyer Planlama Dersinde agirlanmasi. - Fen Liseleri hakkinda bilgi verilmesi. - Belirlenen Grafik Tasarim bölümü mezunu kisinin Kariyer Planlama Dersinde agirlanmasi. - Bilisim teknolojileri alaniyla ilgili bilgi verilmesi. - Belirlenen modelistin Kariyer Planlama Dersinde agirlanmasi. - Tekstil Teknolojisi alaniyla ilgili bilgi verilmesi. - Belirlenen Endüstri Meslek Lisesi Insaat Teknolojisi bölümü mezunu kisinin Kariyer Planlama Dersinde agirlanmasi. - Endüstri Meslek Liseleri hakkinda bilgi verilmesi. - Belirlenen Anadolu Lisesi mezunu üniversite sinavlarina hazirlanan ögrencinin Kariyer Planlama Dersinde agirlanmasi. - Anadolu Liseleri hakkinda bilgi verilmesi. - Veli toplantisi yapilarak velilere okulda agirlanan konuklar ve bu konuklarin çocuklarinin meslek seçimindeki rolleri hakkinda bilgi verilmesi. Meslek ve lise seçiminde çocuklarinin ilgi ve yeteneklerini dikkate almalari gerektigi hakkinda paylasimda bulunulmasi. - Ögrencinin Kariyer Planlama Dersinde tuttugu dosyayi da göz önünde bulundurarak yapmak istedigi meslegin sinifta canlandirmasi. - Kariyer Planlama Dersinde agirlanan konuklarin ve ögrenciler tarafindan canlandirilan mesleklerin fotograflarinin okulumuz web sitesi ve sosyal medya hesaplarinda paylasilmasi. - Ilçemizde yer alan üniversite ile görüsülerek bir grup ögrenciye meslek tanitimi yapilmasi. -Üniversitede tanitilan mesleklerin okul panolarinda sunulmasi. - Sinifça seçilen en iyi fotografin eba.gov.tr egitim portalina atilarak meslek seçimleri konusunda tartisma açilmasi.
1.7 YÖNTEM
Belirlenen 8. sinifta bulunan 46 ögrenciyle lise ve meslek seçimi konusunda hazirliksiz konusma ve beyin firtinasi yapilarak tercihleri konusunda düsünmeye tesvik edilmistir. Her hafta farkli bir lise türü hakkinda power point sunumlariyla bilgi verilmistir. Farkli alanlardan uygun zaman buldukça her hafta rastgele gelen veya gelecek olan meslek sahibi veya lise/üniversite ögrencisi olan kisilerden bilgi alinip soru-cevap yöntemiyle kafalardaki soru isaretleri giderilmis veya giderilmeye devam edecektir. Gelen kisilerin sinif rehber ögretmeninin eski ögrencileri olmalari dolayisiyla ortaokul siralarindaki anilari anlatma yöntemiyle çocuklara aktarilarak ortaokuldaki ögrencilikleri ile su an yaptiklari meslekler veya okuduklari okullar arasinda baglanti kurularak çocuklara örnek olmasi saglanmistir. Mart ayinin son haftasinda kendi ilgi ve yetenekleri dogrultusunda belirledikleri meslekleri canlandiracak olan ögrencilerin fotograflari çekilerek siniftaki en iyi 3 canlandirma seçilecektir. Bu 3 fotograf www.eba.gov.tr portali üzerinde paylasilarak en iyisi oylanacak ve meslek seçimleri hakkinda tartisma açilacaktir. Böylece hem meslegini seçen ögrenciler motive edilmis hem de diger 8. siniflara yayginlastirma çalismasi yapilmis olacaktir.
1.8 PROJE SÜRESI
Projenin süresi 5 aydir. Baslangiç tarihi 25/12/2019. Tahmini bitis tarihi 10/04/2020 dir.
4. Projenin Sonuçları
2.1 HEDEF GRUPLAR/YARARLANICILAR ÜZERINDE GÖZLEMLENEN ETKILER
- Ögrencide meslek seçimi konusunda olusan farkindalik - Ögrencide kendini tanima ve yeteneklerini kesfetme egiliminin artmasi - Ögrencide, ögretmenin rehberligi durumunda güven duygusunun artmasi - Sinif içi iletisim ve etkilesimin artmasi - Teknolojiyi etkin kullanma - Canlandirma yöntemiyle kendi ilgilerini ve yapmak istedigi meslegi özümsemesi - Yeteneklerine uygun lise tercihinde bulunarak yanlis tercih davranisindan kaçinma. - Velilerde ögrencinin ilgi ve yeteneklerine deger verme davranisi gelismesi.
2.2 PROJE ÜRÜNLERI/SOMUT ÇIKTILAR
- www.eba.gov.tr egitim portalini kullanma becerisi kazanmasi planlanmistir. - Ilgi ve yeteneklerine göre kariyer planlama portfolyo dosyasi olusturmasi planlanmistir. - Yapmak istedikleri meslegi canlandirip role girerek meslegini ne kadar özümsedigini göstermesi planlanmistir. - Seçmek istedigi ortaögretim kurumunun ilgili bölümünü belirleyip www.eba.gov.tr egitim portali üzerinde yapilacak olan tartismaya katilarak tercih sebeplerini savunmasi tasarlanmistir.
2.3 SÜRDÜRÜLEBILIRLIK
Projenin su an olusturulmus altyapisi ile önümüzdeki egitim ögretim yilinda diger 8. sinif ögrencilerine de yayginlastirilarak daha fazla ögrencinin katilimi ile süreç kolaylikla devam ettirilecektir. Proje çiktilari www.eba.gov.tr egitim portali ve okul web sayfasi ile sosyal medya hesaplarinda paylasilarak yeni egitim ögretim yillarinda da kolay ulasima firsat verecektir. Proje sonucunda lise tercihlerini ve mesleklerini belirleyen ögrenciler hayatlarini bu tercihlerinin getirilerine göre sürdüreceklerdir. Bu projeden yararlanan ögrencilerin elde ettikleri kazanimlari yakinlarina aktararak lise ve meslek seçimi tercihlerinde dikkat edilmesi gereken unsurlarin yildan yila tasinmasi saglanacaktir.
2.4 GÖRÜNÜRLÜK FAALIYETLERI
Okul web sitesi ve sosyal medya hesaplarinda proje faaliyetleri ve etkinlikler paylasilmistir. www.eba.gov.tr egitim portali üzerinde genel görüsler anket ve tartismalarla desteklenecektir. Üniversite ile isbirligi yapilarak üniversitede ögrenilen meslekler okul panolarinda paylasilacaktir. Yil sonunda lise tercihleri için sinif ögretmeni tarafindan kariyer dosyalari incelenerek danismanlik yapilacaktir.
5. Projeinin Maliyeti ve Finansman Kaynaklar
3.1 PROJE TOPLAM MALIYETI (PROJE BÜTÇESI)
Projenin herhangi bir maliyeti bulunmamaktadir.
3.2 FINANSMAN KAYNAKLARI
Projede finansman kaynagina ihtiyaç duyulmamaktadir.